Uyku Sağlığı Trafik Güvenliğini Tehdit Ediyor

Uykusuzluk Trafik Kazalarına Neden Olabilir

Gece nefes alamamak, gündüz kazaya yol açıyor

Prof. Dr. Mehmet Karadağ:

“Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu da trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski doğurur”

“Uyku bozukluğu tanısı konmamış bir kişi, trafikte ya da işyerinde ciddi kazalara neden olabilir”

“Uyku apnesi olanların yüzde 90’ı tanı almamış durumda”

ANTALYA – Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının hem bireysel hem toplumsal sağlık açısından kritik olduğunu belirtti. Uyku sırasında nefes alıp veremeyen kişi sadece uykusuz kalmaz, beyni, kalbi, tüm organları beslenemez. Bu durumun trafik kazalarına, iş kazalarına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguladı.

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK), solunum hastalıkları, tütün bağımlılığı, akciğer kanseri, yapay zeka destekli tanı yöntemleri ve uyku sağlığı gibi konuları ele aldı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, uyku sağlığının dünya genelinde yeterince önemsenmediğine dikkat çekerek, her yıl 70’ten fazla ülkede düzenlenen Dünya Uyku Günü etkinliklerinin bu konuya farkındalık sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi. Uyku sağlığının sadece dinlenme değil, aynı zamanda fiziksel ve psikolojik sağlığın korunması için önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Mehmet Karadağ, dünyada 85 farklı uyku bozukluğunun tanımlandığını belirterek, en yaygın olanın uyku apnesi olduğunu ve bu durumun beyin ve diğer organların oksijen alımını etkilediğini ifade etti.

Uyku apnesi artık sürücü belgesi için yasal değerlendirme kriteri haline geldi. Karadağ, uyku bozukluğu olan kişilerin trafik güvenliği açısından ciddi risk oluşturduğunu ve bu nedenle yeterli bilincin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Uyku sağlığının obezite ve hipertansiyon gibi rahatsızlıklarla ilişkili olduğunu söyleyen Karadağ, uyku düzensizliğinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Uykunun genel sağlık açısından önemli bir faktör olduğunu ve hayat kalitesi üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Seyahatte karşılaşabileceğiniz ölümcül risk: Belirtilere dikkat!

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sıtma, özellikle tropikal bölgelerde yeniden yükselişte. Tropikal bölgelerden gelen vakalarda endişe verici bir artış yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Bahadır Ceylan, yüksek ateşle başlayan hastalığın tedavi edilmezse çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekti.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Köyceğiz Gölü’nde Müsilaj Tedirginliği

Köyceğiz Gölü’ndeki müsilaj tedirgin etti MUĞLA – Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Köyceğiz Gölü’nde meydana gelen müsilaj çevre kirliliğine neden olurken, vatandaşlar da yaşanan olay karşılığında şaşkın olduklarını söyledi. Muğla’nın Köyceğiz …

7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Diş fırçalama sadece bir temizlik alışkanlığı değil, bir gelişim sürecidir. Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 7 yaşına kadar çocukların dişlerini ebeveyn kontrolünde fırçalaması gerektiğini vurguladı.

Ülkemizde 30 yaş üzerindeki her 3 kişiden 1’i obezite hastası!

Dünya genelinde ve Türkiye’de obezite oranlarının baş döndürücü bir hızla artması, bu hastalığın toplumsal sağlık sorununa dönüşmesine yol açıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir