BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

Türkiye, Yerli Çip Üretimiyle Teknolojik Alanlarda Güçleniyor

Teknolojinin sürekli ilerlemesi ve küresel ölçekteki gelişmeler, dünyada çip ihtiyacını artırırken Türkiye de yerli ve milli üretimlerle bu alandaki ihtiyaçları karşılama yolunda ilerliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporu, sektördeki gelişmeleri incelemekte.

Elektronik devreler olarak da adlandırılan çipler, dünyanın en stratejik sektörlerinden biri haline gelmiştir. Bu alanda öne çıkmak isteyen ülkeler ve şirketler, önemli yatırımlar yapmaktadır. Savunma sanayisi, yapay zeka, artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerdeki hızlı ilerlemeler ve ürünlerin piyasaya sürülmesi, çip talebini artırmıştır.

Yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi, telekomünikasyon, bilişim, sağlık, savunma ve otomotiv gibi endüstrileri yönlendirerek küresel dijital ekonominin merkezine yerleşmiştir. Türkiye, bu alandaki yatırımları artırarak yüksek teknolojiye yönelik çalışmalarını hızlandırmıştır.

Elektrikli Otomobiller Çip Kullanımını Artırıyor

Savunma sanayisindeki gelişmeler, yerli elektrikli otomobil üretimi ve 5G mobil şebeke bileşenlerine yönelik yerli üretim gibi etkenler, çip üretiminin Türkiye için önemini artırmaktadır. Otomotiv sektörü, ülkenin önemli bir üretim ve ihracat kalemidir. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte çip kullanımının da artacağı öngörülmektedir.

Otomobillerde bulunan çip sayısının artmasıyla, otomotiv sektörünün yerli ve milli kaynaklarla desteklenmesi, çip sektörüne de olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin otomotiv üretim ve ihracat kapasitesinin artması beklenmektedir.

Türkiye’nin Çip Tedarik Sorunu

Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle, savunma sanayisi, otomotiv ve tüketici elektroniği gibi sektörler için çip tedarik etmesi zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin orta ve uzun vadeli planlar yaparak çip tasarımı ve üretimi konusunda önlemler alması gerekmektedir.

TÜBİTAK BİLGEM, milli platformlar için güvenli çip tasarımı ve üretimi altyapısının oluşturulmasının önemine vurgu yapmaktadır. Üst düzeydeki çip üretim tesislerinin kurulması, milli çiplerin güvenli şekilde üretildiğinden emin olunması açısından kritik öneme sahiptir.

Milli Çip Üretimi Riskleri Azaltıyor

Riskleri azaltmak için çip tasarım ve üretim sürecinde uzman bilim insanlarının istihdam edilmesi gerekmektedir. Üniversitelerin araştırma laboratuvarları ve özel sektör işbirlikleri, milli çip üretiminin güvenli ve sürdürülebilir şekilde yapılmasını desteklemelidir. Türkiye’nin çip sektöründeki yerini sağlamlaştırması için, ileri teknolojili çiplerin ülke içinde tasarlanıp üretilmesi önem taşımaktadır.

Related Posts

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Fahiş fiyatla mücadelede 289 işletmeye 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelesini kararlılıkla ve etkin bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda …

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.

Ticaret savaşları yeniden başlıyor! Kanada tarifesini 7 gün içinde öğrenecek

Kanada ile ticarette ilerleme kaydedemeyen ABD, 7 gün içinde Kanada’ya ödemeleri gereken tarife oranının iletileceği bildirildi.

Hazine paha biçilemez arazileri sudan ucuza satıyor! Bu fırsatı kaçıranlar kafasını duvara vuracak

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Aydın, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Malatya, Muğla, Şanlıurfa ve Yalova’daki 15 taşınmazı “satış” yöntemiyle özelleştirecek. Başkanlığın yatırımcılara yönelik duyurusu …