Enflasyonun altında zam alması beklenen memur, bir de vergi kıskacında: ‘Kaşıkla verip, kepçeyle alıyorlar’

TÜİK Tarafından Yarın Açıklanacak Enflasyon Verileri Bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yarın enflasyon verilerini açıklayacak. 6 aylık enflasyon rakamlarıyla beraber, emekli ve emekçilerin alacakları zamlar da netlik kazanacak. Ancak memur ve memur emeklisinin, enflasyonun altında zam alacağı düşünülüyor.

Milyonlarca memur ve memur emeklisi, bu yılın ikinci yarısında sadece yüzde 5 toplu sözleşme zammı alacak. Bunun yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da eklenecek. 5 aylık TÜFE oranı yüzde 15.09 olarak gerçekleşmişti. Memur ve memur emeklisinin artışları, toplu sözleşmeye göre belirleniyor ve toplu sözleşme zammı ile enflasyon farkı ödeniyor.

Haziran enflasyonu dikkate alındığında, memur ve memur emeklisi için artışın yüzde 15-16 civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu artışın enflasyonun altında olduğu ve vergi kesintileri nedeniyle düşük kalabileceği belirtiliyor. Sendikalar, enflasyon farkını zam olarak değerlendirmiyor ve yılın ilk yarısında yaşanan maaş kayıplarına dikkat çekiyor.

Vergi Kesintileri Artıyor

Memurların büyük bir bölümü, daha yüksek vergi dilimine geçtikleri için maaşlarından daha fazla vergi kesintisiyle karşılaşıyorlar. Bu durum, maaşlardaki artışın büyük bir kısmının vergilere gitmesine neden oluyor.

Gelir vergisi tarifesi doğrultusunda, 158 bin liraya kadar olan kazançlar için vergi oranı yüzde 15 iken, bu rakamı aştığında yüzde 20’lik vergi dilimine giriliyor. Toplam kazanç arttıkça vergi oranı da yükseliyor. Bu durum da memurların, vergilere ek olarak düşük zamla karşılaşacaklarını gösteriyor.

‘KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE ALACAKLAR’

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, vergi dilimlerindeki hızlı yükselişe dikkat çekerek, verilen zamların bir kısmının vergi olarak geri alındığını vurguladı. Hamzaçebi, “Emekçinin cebine girecek para, zam olarak verilen miktarın azalmasına neden oluyor” şeklinde konuştu. Enflasyonun üzerinde bile zam yapılmadığını belirten Hamzaçebi, düşük ücretliler için vergi diliminin yüzde 10’da sabitlenmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Bankacılık sektörünün net karı arttı

Bankacılık sektörünün mayıs sonu itibarıyla dönem net karı 326 milyar 475 milyon lira oldu.

Emekli maaşına ne kadar zam yapılacak? Kritik gün yarın!

Emekli ve memur maaşlarında zam beklentisi gündemde. Yeni düzenlemelerle birlikte maaşlarda artış yapılması planlanıyor. Ekonomik göstergeler maaş artışlarının temelini oluşturuyor.

Üretici ile market arasındaki makas açıldı: Aradaki yüzde 600’ü buldu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziranda markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü bildirdi. Haziranda üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 600 ile en fazla karpuzda görüldü

Spot piyasada doğal gaz fiyatları (29 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 21 milyon 527 bin 90 lira oldu. Bu tutar, önceki gün 16 milyon 664 bin 68 lira olarak açıklanmıştı. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp doğal gazın …

Fahiş fiyatla mücadelede 289 işletmeye 114,7 milyon TL ceza

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kurulun fahiş fiyat artışlarına karşı mücadelesini kararlılıkla ve etkin bir şekilde sürdürdüğü vurgulandı. Kurulun, 42. toplantısını 25 Haziran’da gerçekleştirdiği bildirilen açıklamada, “Toplantıda …

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.