Avrupa Birliği’nden Rusya’ya kötü haber! Ekonomik yaptırımların süresi uzatıldı

AB, Rusya’ya Yaptırımları 6 Ay Uzattı

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay uzattı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Birlik üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sırasında sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

“Rusya’ya Yaptırımların Uzatılması Konusunda Anlaşıldı”

“AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’ya yönelik yaptırımların tekrar uzatılması konusunda anlaştı.” ifadelerini kullanan Kallas, yaptırımların uzatılmasının Moskova’nın savaşı finanse edecek gelirlerden mahrum kalmasına neden olacağını belirtti. Kallas, “Rusya’nın, neden olduğu zararın bedelini ödemesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

31 Temmuz 2025’e Kadar Uzatılacak

Karar çerçevesinde, Rusya’nın Ukrayna’nın istikrarsızlaştırılmasına yönelik eylemleri nedeniyle ilk olarak 2014’te başlatılan ve Şubat 2022’de Ukrayna saldırısı sonrası önemli ölçüde genişletilen kısıtlayıcı tedbirlerin süresi 31 Temmuz 2025’e kadar uzatılacak.

Rusya’ya 15 Yaptırım Paketi

AB, şimdiye kadar Rusya’ya yönelik 15 yaptırım paketini yürürlüğe koydu. Bu çerçevede Rusya’ya, ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulanıyor.

Deniz yoluyla taşınan ham petrol ile bazı petrol ürünlerinin Rusya’dan AB’ye gönderilmesine yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve çok sayıda yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması da yaptırımlar arasında yer alıyor. AB’nin yaptırım listesinde 2 binden fazla kişi ve kurum yer alıyor.

Her 6 Ayda Bir Uzatılıyor

AB’nin Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımlarının süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. Mevcut yaptırımların süresi 31 Ocak 2025’te doluyordu. Söz konusu yaptırımların uzatılması kararının alınabilmesi için oy birliği gerekiyor. Enerji alanındaki endişeleri nedeniyle Macaristan bir süredir yaptırımların uzatılması kararını onaylamıyordu.

Related Posts

BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

BTK’nin yayımladığı “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporuna göre yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi teknolojisinin Türkiye’nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

Merkez Bankası’nın rezervleri yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

Konut satışları mayısta arttı

Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 oranında artarak 130 bin 25 oldu. yüzde 14,2 oranında azalış gösterirken, en fazla konut satışı sırasıyla 274 ile Rusya’ya oldu.

Türkiye’nin gerçek refah seviyesi açıklandı: 36 ülke arasında son sıralardayız

TÜİK açıkladığı verilere göre Türkiye satın alma gücü paritesi 2024 yılı için 71 birim oldu.

Asgari ücrete temmuzda zam yapılacak mı? İşte tüm senaryolar!

Asgari ücret temmuzda artacak mı? Zam kararı çıktı mı? Hükümet ne düşünüyor? Ekonomik durum ne? Çalışanlar ne bekliyor? İşte tüm ayrıntılar…