Dünyada tüm gıda ihtiyacını kendi üreten tek ülke!

Yeni Araştırmaya Göre Guyana, Kendi Gıda İhtiyacını Dışa Bağımlı Olmadan Karşılayabilen Tek Ülke

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünya genelinde sadece Guyana, tüm vatandaşlarının gıda ihtiyacını dışa bağımlı olmadan karşılayabilen tek ülke olarak öne çıkıyor. Nature Food dergisinde yayımlanan bu araştırma, 186 ülkenin kendi nüfusunu besleyebilme kapasitesini, meyve, sebze, süt ürünleri, et, balık, bitkisel proteinler ve temel nişastalar gibi yedi gıda grubuna göre inceledi.

Araştırmaya göre, dünya genelinde bulunan ülkelerin yüzde 65’i, nüfuslarının gıda ihtiyacına fazla miktarda et ve süt ürünleri üretiyor. Ancak, Güney Amerika’da yer alan Guyana, sadece kendi ülkesinin ihtiyacını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda dış ithalata ihtiyaç duymadan kendi kendine yeterli gıda üretim kapasitesine ulaşabilen tek ülke olarak dikkat çekiyor.

Çin ve Vietnam ise yedi gıda grubunun altısında kendi ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede gıda üretebiliyor. Ancak, yapılan testler sonucunda sadece bir ülkenin, beş veya daha fazla gıda kategorisinde kendi kendine yeterli olduğu belirlendi.

Bitkisel Bazlı Proteinlerde Küresel Kıtlık

Araştırma, dünya genelinde bitkisel bazlı protein (fasulye, mercimek, nohut, fındık ve tohumlar gibi) ve nişastalı karbonhidrat üretiminde küresel bir kıtlık olduğunu gösterdi. Katılımcı ülkelerin yarısından azı, bu tür gıdaların yeterli miktarda üretimini sağlayabiliyor. Ayrıca, sadece %24’ü yeterli miktarda sebze yetiştirebiliyor.

Avrupa ve Güney Amerika, kendi kendine yeterlilik açısından diğer bölgelere göre daha avantajlı konumda bulunuyor. Ancak, küçük ada devletleri, Arap Yarımadası ülkeleri ve düşük gelirli ülkeler, gıda üretimi konusunda daha fazla dış ithalata bağımlılığını sürdürüyor. Örneğin, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Makao, Katar ve Yemen gibi ülkeler hiçbir gıda grubunda yeterli üretimi gerçekleştiremiyor.

Göttingen Üniversitesi’nden Dr. Jonas Stehl, araştırmanın baş yazarı olarak BBC Science Focus’a yaptığı açıklamada, düşük öz yeterliliğin her zaman olumsuz bir durum olmadığını belirtti. Stehl, “Bir ülkenin gıda üretiminde düşük seviyelerde kalmasının geçerli ve faydalı nedenleri olabilir” dedi. İklim koşulları, toprak kalitesi veya istikrarlı sıcaklık eksiklikleri gibi faktörler, bazı ülkelerin gıda üretim kapasitesini sınırlayabiliyor. Stehl, bu durumun, daha uygun bölgelerden gıda ithalatı yaparak maliyet açısından daha etkili olabileceğini dile getirdi.

Ancak Stehl, düşük öz yeterliliğin, ülkeyi kuraklık, savaş veya küresel gıda tedarikindeki ani şoklara karşı daha savunmasız hale getirebileceği konusunda uyardı. COVID-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında, ithalatçı ülkelerde güvenilir gıda tedarikinin aksaması, kendi kendine yeterlilik konusundaki tartışmaları artırdı.

Stehl, artan milliyetçilik ve bazı ülkelerin dışa bağımlılığını azaltma çabasıyla ulusal gıda öz yeterliliği konusundaki ilginin tekrar arttığını belirtti. Stehl, “Halk sağlığını korumak için dayanıklı gıda tedarik zincirleri kurmak şarttır” diyerek, sürdürülebilir ve güvenilir bir gıda tedarik sisteminin önemine vurgu yaptı.

Related Posts

Foça’da korkutan orman yangını! Müdahale sürüyor

İzmir’in ormanlık bölgelerinden olan Foça’da meydana gelen orman yangınını söndürmek için çalışmalar sürüyor.

Almanya’da tren istasyonunda bıçaklı saldırı: 12 yaralı

Almanya’nın Hamburg kentindeki merkez tren istasyonunda düzenlenen bıçaklı saldırıda 12 kişi yaralandı.

İsrail Gazze’nin yarısını işgal etti

İsrail, “Gideon Arabaları” adı verilen kara saldırısıyla Gazze’nin yüzde 50’sini işgal etti. Saldırılar, kuzeydeki Beyt Lahiya, Cibaliye ve Beyt Hanun’da yoğunlaştı. 19 Ocak’taki ateşkes sonrası buraya dönen Filistinliler yeniden tehcir edildi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) yayınladığı haritaya göre İsrail ordusunun askeri operasyonlarını sürdürdüğü alan Gazze’nin yüzde 81’ine tekabül ediyor. Nüfus Gazze’nin yüzde 19’una denk gelen dar bir alana sıkıştı.

Fatih Portakal savcılık kararına ateş püskürdü: ‘Bu nasıl gaddarlıktır’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın belediyelere ait yerlerde Ekrem İmamoğlu, Resul Emrah Şahan, Ahmet Özer, Rıza Akpolat ve Alaattin Köseler’in fotoğraf, video ve ses içeren içereklerin kullanımını yasakladı. SÖZCÜ TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal savcılığın kararına ateş püskürdü. Portakal, “Hani masumiyet karinesi vardı! Bu nasıl bir gaddarlıktır” dedi

1 kişi bile ölmedi, yerin yüzlerce metre altında kurtarılmayı bekliyorlar! 260 maden işçisi 24 saattir toprak altında

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinin yaklaşık 60 kilometre batısındaki bir özel şirkete ait altın madeninde dün yaşanan kaza sonucu 260 işçi, yer altında mahsur kaldı. Maden işletmecisi şirket tarafından yapılan açıklamada, işçilerin güvende olduğu …

289 işçi altın madeninde mahsur kaldı! Yerin 3 bin metre altındalar

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde bulunan bir altın madeninde 289 işçinin mahsur kaldığı duyuruldu. Johannesburg yakınlarında yer alan Kloof altın madenindeki bir kuyuda mahsur kalan işçileri kurtarmak için kurtarma operasyonları başlatıldı. Madeni …