Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

Valizlerle dron taşımışlar… Mossad bu işi nasıl yaptı

İSRAİL’in geçen hafta İran’a gerçekleştirdiği ilk büyük çaplı saldırı, hava harekâtının yanı sıra İsrail istihbarat servisi Mossad’ın karada yürüttüğü operasyonlar desteklenmişti.

İngiliz istihbaratının başına ilk kez bir kadın getirildi

İngiliz dış istihbarat servisi MI6’nın başına getirilen Blaise Metreweli, İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un yerini alacak

Fatma’nın katilinin ses kayıtları kan dondurdu!

Eski sevgilisi Fatma Kara’yı başına vura vura öldüren caninin ses kaydı dinlendi, salondaki herkes dehşete düştü

İsrail İran’da da sivilleri vuruyor: Bilanço açıklandı

Gazze’de yasa dışı işgal ettiği topraklarda Filistinlilere yönelik soykırım uygulayan İsrail, İran’da da sivilleri hedef alıyor. İsrail’in, İran’ı vurmasıyla başlayan savaşın 3. gecesinde İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), İran’da çoğu …

İran için kritik nükleer sızıntı açıklaması

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’daki nükleer tesislerden Natanz’da radyasyon ve kimyasal sızıntı meydana geldiğini duyurdu. Ajans, olayın kontrol altına alınabilecek düzeyde olduğunu belirtirken, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi …

Putin’den İsrail-İran açıklaması: Hazırız

Rusya devlet haber ajansı tarafından aktarılana göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İran Devlet Başkanı Mesud Pezeşkiyan’la görüştü. Görüşmeler İsrail’in İran’a yönelik üst düzey generalleri ve nükleer …