Kirayı IBAN’a gönderenler dikkat! Bu adımı atlarsanız borçlu çıkabilirsiniz

Kira Ödemelerinde Açıklama Yazmayı Unutmayın!

Son zamanlarda kira ödemeleri genellikle banka transferi yoluyla, yani IBAN üzerinden yapılmaktadır. Ancak bu pratik yöntem beraberinde ciddi hukuki riskler de getirmektedir.

Özellikle açıklama bölümü doldurulmadan gerçekleştirilen kira ödemeleri, ilerleyen süreçlerde kiracıya karşı olumsuz sonuçlar doğurabilecek büyük sorunlara yol açabilmektedir. Uzmanlar, “kira ödemelerinde açıklama yazmayı ihmal etmeyin” diyerek vatandaşları uyarıyor.

Hukuki süreçlerde banka dekontları resmi belge olarak kabul edilmekte ancak sadece para transferinin yapıldığını göstermektedir. Eğer bu dekontta ödemenin hangi amaçla yapıldığı belirtilmemişse, özellikle ev sahibi ile kiracı arasında bir anlaşmazlık olduğunda sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Geçmişte yaşanan bazı davalarda, açıklamasız IBAN transferleri “borç ödemesi” ya da “emanet” olarak yorumlanmış ve ev sahibi, kiracının kira ödemediğini iddia edebilmiştir. Bu durumda kiracı, paranın gönderildiğini kanıtlasa dahi neden gönderildiğini belgeleyemediğinden haksız konumda kalabilmektedir.

Uzmanlar Uyarıyor

Gayrimenkul hukuku uzmanları, her kira ödemesinde açıklama bölümüne mutlaka “… ayı kira bedeli” ibaresinin yazılmasını önermektedir. Örneğin, “Mayıs 2025 kira bedeli” şeklinde yapılan bir açıklama, ödemenin kira amacıyla gerçekleştirildiğini net bir şekilde ortaya koymakta ve gelecekte oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlık durumunda kiracının lehine delil niteliği taşımaktadır.

Kira ödemelerinizi banka aracılığıyla yaparken açıklama bölümünü boş bırakmak, uzun vadede ciddi mali ve hukuki problemlere yol açabilir.

Ev sahiplerinin olası kötü niyetli hareketlerine karşı kendinizi garanti altına almak için her ödeme işlemine “kira bedeli” açıklamasını eklemek önem arz etmektedir.

Related Posts

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hasan Ersel hayatını kaybetti

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hasan Ersel hayatını kaybetti

Bankada parası olanlar dikkat! Mevduatta yüksek getiriler için son günler

3 gün sonra yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde koruması bekleniyor. Ancak para politikası duruşunda daha gevşek bir çerçeveye geçileceği sinyalleri de dikkat çekiyor. Üst bantta yer alan yüzde 49’luk faiz oranının yüzde 47,50’ye indirilmesi öngörülüyor.

Tesla güncellenmiş Model S ve Model X’i satışa sundu: Fiyatları ne kadar oldu?

Tesla güncellenmiş Model S ve Model X’i satışa sundu: Fiyatları ne kadar oldu?

OPEC’ten petrol açıklaması: Müdahale edilecek mi?

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), İran-İsrail gerginliğinden dolayı piyasadaki petrol arzına yönelik önlem alınmasının gerekmediğini açıkladı.

Ekonomi para politikasından ibaret değil

Hakim karşısına çıktıktan sonra eleştiri dozunu düşürdüğü görülen TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Para politikaları ile elde edilebilecek kazanımlar gerekli fakat yeterli değil” dedi.

Brent petrolün varili 68,78 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 68,78 dolardan işlem görüyor