Marmara’nın turistik körfezinde müsilaj kabusu

Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu Yine Gündemde

Marmara Denizi’nde 2021’de önemli bir çevresel soruna neden olan müsilaj, tekrar dikkat çekiyor. Bursa’nın Mudanya ilçesinden sonra Gemlik ilçesinde de deniz müsilajla kaplandı. Turistik mahallelerin plajlarında oluşan tabaka endişe yaratıyor.

Uzmanlar, Marmara Denizi’nde yapılan ölçümlerle müsilajın özellikle 20-30 metre derinliklerde yoğunlaştığını belirtiyor. 2021’deki krizin tekrar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Yaz sezonu başladığında, Bursalı ve İstanbullu tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği Gemlik Körfezi’ndeki Kumla, Karacaali ve Narlı mahallelerindeki müsilaj, esnafı ve vatandaşları endişelendiriyor. Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata, “Gemlik sahilinde önemli bir noktayız. Ancak bu yıl tüm sahiller müsilajla kaplı. Yaklaşık 15-20 gündür sürekli müsilaj tehdidi altındayız” diyor.

‘OKULLAR KAPANINCA 200-300 BİN KİŞİ KUMLA’YA AKIN EDİYOR’

Muhtar Ata, kıyının acilen temizlenmesi gerektiğini belirterek, “En azından sahil temizliğinin yapılması gerekiyor. Okullar kapanınca 200-300 bin kişinin Kumla’ya akmasını bekliyoruz. Durum çok kötü” diyor.

‘OLTALAR DİPTE TAKILIYOR’

Olta balıkçıları, müsilaj yüzünden ağlarının boş döndüğünü ve zarar gördüğü için denize açılamadıklarını belirtiyor. Hasan Basri adlı olta balıkçısı, “Müsilaj yüzünden tekneler bile denize açılamıyor. Durum çok kötü. Balıklar oksijen alamıyor. Denizde balık tutulamıyor. Oltalar bile pislik içinde kalıyor” diyor.

‘KIŞ AYLARINDAN İTİBAREN MÜSİLAJ OLUŞUMU BAŞLAMIŞTI’

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık popülasyonu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor. Dindar, “Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun uzun süredir devam ettiği biliniyor. Bu durum canlı yaşamını tehdit ediyor” diyor.

‘CANLI EKOSİSTEMİ ÇOK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’

Doç. Dr. Dindar, atık suların ve nehirlerdeki kirliliğin denize taşınarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığını ifade ediyor. Oksijenin tükenmesiyle canlı yaşamın tehlikeye girdiğini belirten Dindar, “Denizde canlı ekosistemi büyük bir tehlike altında. Oksijensiz ortamda canlılık azalıyor” diyor.

Related Posts

Valizlerle dron taşımışlar… Mossad bu işi nasıl yaptı

İSRAİL’in geçen hafta İran’a gerçekleştirdiği ilk büyük çaplı saldırı, hava harekâtının yanı sıra İsrail istihbarat servisi Mossad’ın karada yürüttüğü operasyonlar desteklenmişti.

İngiliz istihbaratının başına ilk kez bir kadın getirildi

İngiliz dış istihbarat servisi MI6’nın başına getirilen Blaise Metreweli, İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un yerini alacak

Fatma’nın katilinin ses kayıtları kan dondurdu!

Eski sevgilisi Fatma Kara’yı başına vura vura öldüren caninin ses kaydı dinlendi, salondaki herkes dehşete düştü

İsrail İran’da da sivilleri vuruyor: Bilanço açıklandı

Gazze’de yasa dışı işgal ettiği topraklarda Filistinlilere yönelik soykırım uygulayan İsrail, İran’da da sivilleri hedef alıyor. İsrail’in, İran’ı vurmasıyla başlayan savaşın 3. gecesinde İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), İran’da çoğu …

İran için kritik nükleer sızıntı açıklaması

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’daki nükleer tesislerden Natanz’da radyasyon ve kimyasal sızıntı meydana geldiğini duyurdu. Ajans, olayın kontrol altına alınabilecek düzeyde olduğunu belirtirken, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi …

Putin’den İsrail-İran açıklaması: Hazırız

Rusya devlet haber ajansı tarafından aktarılana göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İran Devlet Başkanı Mesud Pezeşkiyan’la görüştü. Görüşmeler İsrail’in İran’a yönelik üst düzey generalleri ve nükleer …