MEB, “diğer ücretler” ve “genel gider” adı altında ücret talep eden özel okulları uyardı

Bakanlık Özel Okulların Ek Ücret Taleplerine Sınırlama Getirdi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, özel okulların velilerden ek ücret talep etmesine sınırlama getirildi. “Diğer ücretler” veya “genel gider” adı altında somut bir hizmeti ifade etmeyen ek ücret talepleri artık geçerli değil. Bakanlık, bu konuda tüm illere yazı göndererek durumu bildirdi.

2025-2026 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtları sırasında bazı özel okulların “genel gider” veya “diğer ücret” gibi başlıklar altında velilerden ek ücret talep ettiklerine dair şikayetler üzerine harekete geçildi. Bakanlık, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” ve “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yer alan ilgili hükümlere işaret ederek durumu düzeltme çağrısı yaptı.

Her okulun farklı bir hizmet yelpazesi olabileceğine vurgu yapılan mevzuatta, “benzeri hizmetler” ifadesine dikkat çekildi. Bakanlığa ulaşan şikayetler doğrultusunda bazı okulların bu kavramı yanlış kullandığı belirtildi.

Yazıda, “benzeri hizmetler” kavramının, önceki hizmetlerin benzerini ifade ederek somut bir hizmeti kapsadığı vurgulandı. Ayrıca, öğrencinin alacağı hizmetin net olmaması veya okulun işletme giderleri ile ilgili olmayan ek ücret taleplerinin yasal olmadığı ve mevzuata aykırı olduğu hatırlatıldı.

Okulların belirli bir hizmetin karşılığı olmayan ek ücret talep edemeyeceği, “genel gider” veya “diğer ücretler” adı altında ek ücret alamayacağı konusunda uyarılar yapıldı. Aksi takdirde mevzuatta belirtilen cezaların uygulanacağı hatırlatıldı.

Related Posts

BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

BTK’nin yayımladığı “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporuna göre yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi teknolojisinin Türkiye’nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

Merkez Bankası’nın rezervleri yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

Konut satışları mayısta arttı

Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 oranında artarak 130 bin 25 oldu. yüzde 14,2 oranında azalış gösterirken, en fazla konut satışı sırasıyla 274 ile Rusya’ya oldu.

Türkiye’nin gerçek refah seviyesi açıklandı: 36 ülke arasında son sıralardayız

TÜİK açıkladığı verilere göre Türkiye satın alma gücü paritesi 2024 yılı için 71 birim oldu.

Asgari ücrete temmuzda zam yapılacak mı? İşte tüm senaryolar!

Asgari ücret temmuzda artacak mı? Zam kararı çıktı mı? Hükümet ne düşünüyor? Ekonomik durum ne? Çalışanlar ne bekliyor? İşte tüm ayrıntılar…