Ordu’da Biyoinovasyon Merkezi ile Ata Tohumları Korunuyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Biyoinovasyon Merkezi Ata Tohumlarını Koruyor ve Çoğaltıyor

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ilk ve tek biyoinovasyon merkezi sayesinde 145 çeşit ata tohumunu koruyor ve ekimi yapılarak çoğaltıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğinde hayata geçirilen Ordu Büyükşehir Belediyesi Biyoinovasyon Merkezi, Ulubey ilçesinde kaybolmaya yüz tutmuş ata tohumlarının korunması ve tarımsal alandaki yeniliklerin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde öncü olma vizyonuyla faaliyet gösteriyor. Merkez, okul gibi bir yapıda çalışarak birçok öğrenciye ev sahipliği yaparken, özel öğrencilere terapi ortamı sağlıyor.

Özellikle Ordu iline özgü bitkilerin doğal ve organik olarak korunup çoğaltılmasını sağlayan merkezde toplamda 41 türden 145 çeşit ata tohumu bulunmaktadır. Bu tohumlar deneme bahçelerinde ekilerek çoğaltılıyor ve kaybolmaya yüz tutmuş önemli bitki türlerine yeni bir yaşam alanı sunuluyor. Ayrıca, merkezde çeşitli tarım eğitimleri de verilerek öğrencilere tarım sektöründeki detaylar anlatılıyor.

Biyoinovasyon merkezinin ana faaliyet alanı doku kültür laboratuvarı olup, distilasyon ünitesi, topraksız tarım ünitesi, dikey tarım ünitesi, ata tohum ünitesi ve eğitim ünitesi gibi bölümlerle hizmet vermektedir. Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu merkez aracılığıyla Ordu’nun seri üretim merkezi haline gelmesini ve zor yetiştirilen bitki türlerinin hızlı üretilerek çiftçilere kolaylık sağlanmasını hedeflemektedir.

Altınordu Adil Karlıbel Özel Eğitim Meslek Okulu öğretmen ve öğrencileri de merkezi ziyaret etti. Öğretmenler, öğrenciler için çok anlamlı olan bu gezinin kendilerine iyi geldiğini belirterek, Ordu’ya kazandırılan merkez için Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti.

Related Posts

Küreselde artan altın talebi Türkiye’de sert düştü!

Dünya Altın Konseyi, 2025 yılının birinci çeyreği için küresel altın talebine dair raporunu yayımladı. Raporda, talebin artış gösterdiği ancak altın takı talebinin rekor fiyatlar nedeniyle ciddi oranda azaldığı belirtildi. Türkiye’de ise altın talebi, özellikle yatırım ve mücevher talebindeki düşüşle birlikte önemli bir gerileme kaydetti.

UTTS sancılı başlıyor

Aşırı pahalı fiyatla satıldığı için yoğun eleştiri alan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), uygulamanın başlayacağı 1 Mayıs’a iki gün kala çöktü. Saatlerce giderilemeyen teknik arıza nedeniyle Türkiye genelinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılamadı.

TCMB Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Ehliyet sahipleri dikkat! 3 ay içinde yapmayan 7 bin 438 lira para ödeyecek

Eski tip ehliyetini 31 Temmuz’a kadar yenilemeyenler hem sürücü belgesini kaybedecek hem de 7 bin liradan fazla ceza ödeyecek. 4 milyonu aşkın kişi için kritik uyarı yapıldı.

İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların ardından Türkiye’nin uluslararası rezervlerinde yaşanan düşüş devam ediyor. Ekonomik göstergeler kamu ve özel sektörün döviz yükümlülüklerinde artış olduğunu gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir