Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

Bölgede Yanık ve Yangın Afetleri Konferansı Gerçekleştirildi

Türk Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (TYAD), Orta Doğu Yanık ve Yangın Afetleri Derneği (MEBFDS) ve Başkent Üniversitesi Yanık ve Yangın Enstitüsü’nün birlikte düzenlediği “Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nın açılışı yapıldı. Kongreye Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da katıldı. Haberal’ın yaptığı açılış konuşmasında, yanık konusundaki önemine vurgu yapıldı.

“Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur. Yanık konusunda Sağlık Bakanlığı ile işbirliği yaparak eğitimler verdik ve yanıkları önleyici tedbirler konusunda işyerleri ve okullarda seminerler düzenledik. Aynı zamanda, bir dergi çıkarmaya ve bu konuyu gündemde tutmaya karar verdik. Yanıktan korunma ve yanığı önleme çok önemli ve eminim bunda da başarılı olacağız ama bir kez daha tekrar edeyim ki; yanık ve yangın afetleri her yerde, her zaman ve herkesin başına gelebilir.”

‘ÇOK YÖNLÜ VE ZORLU BİR TRAVMA’

Memişoğlu, Haberal’ın yanık üzerine yaptığı çalışmaların Türkiye’ye öncülük ettiğini belirterek, “Yanık tedavisi gibi insan hayatını doğrudan etkileyen karmaşık bir konuda bir araya gelmemiz, bilimsel dayanışmanın göstergesidir. Yanıklar sadece cilt yüzeyinde oluşan bir hasar değildir, vücudun metabolik, immün ve psikolojik sistemini etkileyen çok yönlü ve zorlu bir travmadır. Bu nedenle yanık tedavisi sadece bir müdahale değil, disiplinler arası iş birliğiyle yürütülen kapsamlı bir iyileştirme sürecidir.” şeklinde konuştu.

Memişoğlu, yanık tedavi hizmetlerinde son 20 yılda önemli gelişmeler yaşandığını ve 2002 yılında yalnızca 3 merkezde 35 yatak kapasitesiyle sunulan yanık tedavi hizmetlerinin bugün 62 merkezde, toplam 780 yatakla modern ve yaygın bir hizmet ağına ulaştığını ifade etti. Konuşmalar sonrasında Prof. Dr. Mehmet Haberal, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na plaket ve çiçek takdim etti.

Related Posts

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.