Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Sabah Duşu mu, Gece Duşu mu?

Sabah duşu savunucuları, güne enerjik bir şekilde başlamanıza yardımcı olduğunu iddia ediyor. Diğer yandan gece duşu tutkunları, yoğun bir günün ardından duş almanın rahatlatıcı etkilerinden bahsediyor. Peki, bilimsel olarak doğru olan hangisi?

Leicester Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Kıdemli Öğretim Görevlisi Dr. Primrose Freestone, konu hakkında net bir görüş belirtiyor. Dr. Freestone, “Bir mikrobiyolog olarak, günlük duş almanın savunucusuyum” diyerek, hijyenin önemine vurgu yapıyor.

Çoğu dermatolog, günlük duş almanın gerekli olmadığını ancak cilt sağlığı için duş almanın önemli olduğunu belirtirken, Dr. Freestone cildimizdeki kir ve yağı temizlemenin cilt döküntülerini ve enfeksiyonları engelleyebileceğini belirtiyor.

Gece duşu: Alerjenleri Temizler, Mikropları Engellemez

Gece duşunun, alerjenleri, teri ve yağı temizlemekte yardımcı olabileceğini belirten Dr. Freestone, ancak yatak çarşaflarına mikrop bulaşmasını engellemeye yetmeyeceğini söylüyor. “Gece boyunca terlemeye devam edeceksiniz ve cildinizdeki mikroplar bu terdeki besinleri tüketecek. Sabah uyandığınızda, hem yatak çarşaflarınıza mikrop bulaşmış olacak hem de muhtemelen bir miktar vücut kokusuyla uyanacaksınız” diyor.

Diğer yandan, uyurken deri hücrelerinin dökülmesinin başka bir soruna yol açabileceğini belirten Dr. Freestone, “Bu hücreler toz akarları için besin kaynağı olabilir. Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamazsanız, toz akarları birikmeye başlar ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir” açıklamasında bulunuyor.

Sabah duşunun ise bu riskleri azaltabileceğini belirten Dr. Freestone, “Sabah duşu, gece boyunca vücudunuzda biriken ölü deri hücrelerini, teri ve bakterileri temizlemeye yardımcı olabilir. Bu, güne temiz kıyafetlerle başlamanızı sağlayarak, gün boyunca daha ferah kokmanıza yardımcı olur.”

Çarşaflar da Dikkat Edilmeli

Ne zaman duş alacağınız kişisel bir tercih olsa da, Dr. Freestone, yatak çarşaflarının düzenli olarak yıkanmasının önemini vurguluyor. Haftada en az bir kez çarşafların yıkanmasının ter, bakteri, ölü deri hücreleri ve yağlardan arınmanızı sağlayacağını belirtiyor. Ayrıca, mantar sporları ve koku üreten mikropların büyümesini engelleyerek, sağlıklı bir uyku sağlayabileceğinizi ekliyor.

Sonuç olarak, sabah duşunun size gün boyunca daha ferah bir his verebileceği göz önüne alındığında, yatak çarşaflarınızı temiz tutmanın da sağlığınız için önemli olduğunu unutmayın.

Related Posts

Keneler birden fazla virüsü insana bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Üner Kayabaş; kenenin dünya çapında 900 türü olduğunu ve 30 türün insana hastalık bulaştırdığını söyleyerek, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü de dahil birçok virüsü de bulaştırabiliyor dedi.

Bayramda sağlık hizmeti verilecek mi? Bakan açıkladı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Kurban Bayramı süresince sağlık hizmetlerinin kesintisiz devam edeceğini belirterek, Türkiye genelinde 1544 hastanede 638 bin 603 sağlık personelinin görev yapacağını açıkladı.

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Prof. Dr. Haberal, yanığın önemine dikkat çekti: ‘Tüm toplumu ilgilendiren bir sorun’

“Bölgemizde Pediatrik ve Erişkin Yanıklar ve Önleme Kongresi”nde konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, “Yanık her yerde, her an oluşabilir, herkesin başına gelebilir. O yüzden çok önemlidir ve tüm toplumu ilgilendiren bir sorundur” dedi

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.

Prof. Dr. Kılınç: 15 yaş üstü nüfusta her üç kişiden biri sigara kullanıcısı, yüzde 35’i tütün kullanıyor

“Hiç bu kadar fazla tütün tüketilmemişti!”