Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Böbrek Taşı Ameliyatı Sonrası Şaşkınlık

Kahramanmaraş’ın Yenişehir Mahallesi’nde yaşayan oto elektrik ustası Ahmet Yarba, şiddetli böbrek ağrısı nedeniyle hastaneye başvurdu. Üroloji Kliniği’nde görev yapan Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ezer, yapılan tetkiklerde Yarba’nın her iki böbreğinde çok sayıda taş bulunduğunu ortaya çıkardı.

Ameliyat sırasında Yarba’nın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ün üzerinde taş çıktı. Ameliyat sonrasında böbreklerinden çıkan taşları gören Yarba, büyük bir şaşkınlık yaşayarak taşları evine götürdü ve “hatırası var” dedi.

Genetik Yatkınlık ve Taş Oluşumu

Dr. Mehmet Ezer, yapılan ameliyatta Yarba’nın böbreklerinde diğer vakalardan farklı olarak irili ufaklı çok sayıda taşla karşılaştıklarını belirtti. Hastanın her iki böbreğinin taşlarla dolu olmasında muhtemelen genetik yatkınlığın da etkili olduğunu vurgulayan Ezer, taşların bir arada ve tek parça halinde olmadığını, 300’den fazla taşın tek seferde çıkarıldığını açıkladı.

Dr. Ezer, Türkiye’de böbrek taşı hastalığının önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve bu durumun önemli miktarda böbrek yetmezliğine yol açabileceğini ifade etti. Yetersiz su tüketimi, aşırı et tüketimi ve tuzlu gıdaların fazla tüketilmesi gibi faktörlerin taş oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Ahmet Yarba, “Böbreğimde 5 santimlik taş var diye geldim ama daha fazla çıktı. Çok şükür çıkarttılar, sağlığıma kavuştum. O kadar taşla dolaşıyormuşum, şok oldum. Çok şükür iyileştim, taşları da eve götürdüm” şeklinde konuştu.

Related Posts

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı