TÜİK emekliyle dalga geçti

TÜİK, Açıkladığı Enflasyon Verileriyle Gündemde!

Son zamanlarda verdiği enflasyon verileriyle gündemde olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca çalışan ve emeklinin düşük zam aldığı iddialarıyla mahkemeye verildi. Ancak TÜİK, açlık ve yoksullukla boğuşan dar gelirlilere karşı ilginç bir şekilde tavır sergiledi.

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in başlattığı davadaki ikinci savunmasında TÜİK, mahkemenin istediği ürün fiyatları yerine, zaten bilinen ürünlerin isimlerini gönderdi. Bu durum, çeşitli tartışmalara neden oldu.

Çilesiz, TÜİK’ten enflasyon hesabında kullanılan ürün fiyatlarının listesini istemişti. Ancak TÜİK, ne ilk savunmasında ne de ikinci savunmasında bu fiyatları mahkemeye iletmeyerek dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca TÜİK, şaşırtıcı bir şekilde, mahkemeye şu açıklamayı yaptı:

“Dava dilekçesinde TÜFE kapsamındaki maddelerin fiyatları ile hesaplamadaki yöntem ve verilerin istenilmesi talebi yer almaktadır. Bu ifadeden davacının madde sepetinde neler olduğuna ilişkin bilgi talep ettiği anlaşılamamıştır. Bu nedenle TÜFE madde sepeti iletilmemiştir.”

Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan ise TÜİK’in tavrını eleştirerek, “TÜİK emeklinin aklıyla adeta dalga geçiyor. TÜİK piyasadan topladığı peynirin, zeytinin, yağın, bulgurun fiyatını 2022’den beri gizliyor. Bu fiyatlar açıklansın ki enflasyondaki hata ortaya çıksın” şeklinde konuştu.

ESKİ BAŞKANI ‘ESKİ’ BULDU

TÜİK, kendisini ‘son bağımsız başkan’ olarak tanımlayan eski Başkanı Birol Aydemir’in mahkemede tanıklık yapmasına karşı çıktı. Aydemir’in 2011-2016 döneminde başkanlık yaptığını hatırlatan TÜİK, Aydemir’in iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Related Posts

BTK raporu yayımladı: Türkiye’nin kendi çipini üretmesi önemli

BTK’nin yayımladığı “Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025” raporuna göre yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi teknolojisinin Türkiye’nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesinin önemine dikkat çekildi.

Borsa günü nasıl tamamladı? En çok hangi sektörler düşüş yaşadı (20 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,35 puan artarken, toplam işlem hacmi 80 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,25, holding endeksi yüzde 1,09 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,07 ile metal ana sanayi …

Merkez Bankası’nın rezervleri yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 13 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 409 milyon dolar artışla 159 milyar 288 milyon dolara çıktı.

Konut satışları mayısta arttı

Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 oranında artarak 130 bin 25 oldu. yüzde 14,2 oranında azalış gösterirken, en fazla konut satışı sırasıyla 274 ile Rusya’ya oldu.

Türkiye’nin gerçek refah seviyesi açıklandı: 36 ülke arasında son sıralardayız

TÜİK açıkladığı verilere göre Türkiye satın alma gücü paritesi 2024 yılı için 71 birim oldu.

Asgari ücrete temmuzda zam yapılacak mı? İşte tüm senaryolar!

Asgari ücret temmuzda artacak mı? Zam kararı çıktı mı? Hükümet ne düşünüyor? Ekonomik durum ne? Çalışanlar ne bekliyor? İşte tüm ayrıntılar…