Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Cilt Kanserinin Erken Teşhisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cilt kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Yaz mevsimiyle birlikte artan güneş maruziyetine dikkat çeken Eken, bu dönemde cilt kanserine karşı ekstra önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Erken Tanıyla Tam İyileşme Sağlanabilir

Eken, cilt kanserlerinin erken teşhisiyle tamamen iyileşme sağlanabilen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Ciltteki küçük bir değişikliğin bile ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten uzman, erken tanının önemini vurguluyor.

‘Cildinizi En İyi Siz Tanırsınız’

Kendi cildinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Doç. Dr. Alev Eken, kendi kendinize yapacağınız düzenli kontrollerle değişiklikleri erken fark edebileceğinizi söylüyor. Bu sayede erken teşhis ve tedavi süreci hızlanacaktır.

‘Bu Belirtilere Dikkat Edin’

Eken, cilt kanserinin belirtilerine dikkat çekerek, özellikle meydana gelen değişikliklere önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Belirtiler arasında önceden var olan bir benin, lekenin veya izin boyutunda, renginde veya şeklinde oluşan değişikliklerin yanı sıra güneş gören bölgelerde ortaya çıkan kabuklanan veya kanayan yaraların da göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor.

‘Yüksek Risk Grubunda Olanlar Düzenli Kontrol Yaptırmalı’

Cilt kanserine daha yüksek risk taşıyan kişilerin düzenli kontroller yaptırmaları gerektiğini belirten Eken, bu risk grubunu belirli kriterlere göre sıralıyor. Ayrıca düşük risk grubundaki kişilere de kendi kendine düzenli muayene yapmalarını öneriyor.

‘Kontrolü Aydınlık Ortamda Yapın’

Cilt kontrolünün nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler veren Eken, aydınlık bir ortamda tüm vücudun detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca şüpheli lezyonların fotoğraflanması ve değişikliklerin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Cilt değişimlerinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor ve düzenli kontrollerin önemini vurguluyor.

Related Posts

Şoke eden olay: İki böbreğinden 300’ün üzerinde taş çıktı

Kars’ta gerçekleştirilen ameliyatta, bir hastanın iki böbreğinden toplam 300’ün üzerinde taş çıkarıldı. Üroloji uzmanları böyle bir vaka ile ilk kez karşılaştıklarını belirtti.

Covid ders oldu, pandemi anlaşması imzalandı

Dünya üzerindeki hemen her ülkeden temsilcilerin DSÖ için bir araya geldiği bu hafta Cenevre’de, büyük bütçe kesintileri gündemde değerlendirilirken ve COVID-19 düzeyindeki sağlık tehditleriyle mücadele anlaşması üç yıllık müzakerelerin ardından küresel liderler tarafından kabul edildi.

Sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bilim ideal olanı açıkladı!

Duş almak, çoğumuzun günlük rutininde yer alan bir alışkanlıktır. Ancak, sabah mı yoksa gece mi duş almak daha sağlıklı? Bu soruya dair farklı görüşler bulunmakla birlikte, bilim dünyası bir görüş birliği sağlıyor. İşte detaylar…

Obezite Alzheimer’a giden yol olabilir

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden birinin beslenme alışkanlığı olduğuna dikkati çekerek, obezitenin Alzheimer riskini artırdığını belirtti. “Alzheimer hastalığının oluşumu ve artış sebeplerinden biri de bireylerin beslenme alışkanlıklarıdır. Obezite, beyindeki hücrelerin daha erken yıpranmasına neden oluyor ve Alzheimer riskini artırıyor” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı