MEB, “diğer ücretler” ve “genel gider” adı altında ücret talep eden özel okulları uyardı

Bakanlık Özel Okulların Ek Ücret Taleplerine Sınırlama Getirdi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, özel okulların velilerden ek ücret talep etmesine sınırlama getirildi. “Diğer ücretler” veya “genel gider” adı altında somut bir hizmeti ifade etmeyen ek ücret talepleri artık geçerli değil. Bakanlık, bu konuda tüm illere yazı göndererek durumu bildirdi.

2025-2026 eğitim öğretim yılı için öğrenci kayıtları sırasında bazı özel okulların “genel gider” veya “diğer ücret” gibi başlıklar altında velilerden ek ücret talep ettiklerine dair şikayetler üzerine harekete geçildi. Bakanlık, “Özel Öğretim Kurumları Kanunu” ve “Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği”nde yer alan ilgili hükümlere işaret ederek durumu düzeltme çağrısı yaptı.

Her okulun farklı bir hizmet yelpazesi olabileceğine vurgu yapılan mevzuatta, “benzeri hizmetler” ifadesine dikkat çekildi. Bakanlığa ulaşan şikayetler doğrultusunda bazı okulların bu kavramı yanlış kullandığı belirtildi.

Yazıda, “benzeri hizmetler” kavramının, önceki hizmetlerin benzerini ifade ederek somut bir hizmeti kapsadığı vurgulandı. Ayrıca, öğrencinin alacağı hizmetin net olmaması veya okulun işletme giderleri ile ilgili olmayan ek ücret taleplerinin yasal olmadığı ve mevzuata aykırı olduğu hatırlatıldı.

Okulların belirli bir hizmetin karşılığı olmayan ek ücret talep edemeyeceği, “genel gider” veya “diğer ücretler” adı altında ek ücret alamayacağı konusunda uyarılar yapıldı. Aksi takdirde mevzuatta belirtilen cezaların uygulanacağı hatırlatıldı.

Related Posts

UTTS sancılı başlıyor

Aşırı pahalı fiyatla satıldığı için yoğun eleştiri alan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), uygulamanın başlayacağı 1 Mayıs’a iki gün kala çöktü. Saatlerce giderilemeyen teknik arıza nedeniyle Türkiye genelinde Taşıt Tanıma Birimi (TTB) montajı yapılamadı.

TCMB Olağan Genel Kurulu yarın yapılacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 93. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, yarın Ankara’da gerçekleştirilecek.

Türk elektronik sektörü “ticaret savaşından” güçlenerek çıkabilir

Türk elektronik sektörü, “ticaret savaşları” olarak nitelendirilen ve dünyada gümrük vergisi düzenlemelerinin, alternatif tedarik ve pazar arayışlarının artmasına yol açan dönemde önemli bir potansiyele sahip bulunuyor.

Ehliyet sahipleri dikkat! 3 ay içinde yapmayan 7 bin 438 lira para ödeyecek

Eski tip ehliyetini 31 Temmuz’a kadar yenilemeyenler hem sürücü belgesini kaybedecek hem de 7 bin liradan fazla ceza ödeyecek. 4 milyonu aşkın kişi için kritik uyarı yapıldı.

İmamoğlu operasyonları sonrası rezervlerde düşüş sürüyor: Fatura ağırlaşmaya devam ediyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonların ardından Türkiye’nin uluslararası rezervlerinde yaşanan düşüş devam ediyor. Ekonomik göstergeler kamu ve özel sektörün döviz yükümlülüklerinde artış olduğunu gösteriyor.

Ticari kredi faiz oranı tarihin en yüksek seviyesinde: Sıkı para politikası asıl şimdi başladı

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara TCMB’nin verilerine göre reel sektörün borçlandığı ticari kredi faiz oranının tarihin en yüksek seviyesine çıktığını belirterek sıkı para politikası duruşunun asıl şimdi başladığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir